Possua alentejon tapaan simpukoiden kera

Vaikka tämän reseptin nimessä on Alentejo, jotkin tarinat kertovat sen tulevan Algarvesta, jossa oli aikoinaan täysin normaalia syöttää karjalle kalanperkeitä, ja tästä syystä liha olisi maistunut hiukan kummalliselle, ja siitä johtuen, ruokaan olisi lisätty simpukoita. Ajan saatossa karjaa alettiin syöttämään myös muilla ja ruuista tuli enemmän portugalilaisia.

Toisen tarinan mukaan tämä ruoka tulee ristiretkien ajalta, jolloin oli normaalia suolata liha saadakseen sille pidempi säilyvyysaika. Ollessaan maalla, käytettiin simpukoita lisätäkseen lihaan samantapaista suolan makua.

 

Pitkin maata löydät molempia versiota, niitä, joissa on käytetty simpukoita (Alentejo), ja niitä, joissa ei ole käytetty simpukoita (Portugali).

Pidän itse alkuperäisestä, joten teen tämän ruuan simpukoiden kanssa. Käytän iberico-lihaa, mutta on ok käyttää myös vaaleaa lihaa kunhan se on laadukasta. Koska sianliha tulee marinoida, kannattaa varata tämän ruuan tekemiseen 24 tuntia.

 

Aineosat:

  • 800 gr iberico possu
  • 250 gr simpukat
  • 0.2 lt valkoviinia
  • 4 Valkosipulinkynnet
  • 1 Laakerinlehti
  • 3 rl paprikatahna
  • 1 rl silava tai Extra neitsytoliiviöljy P.D.O
  • Korianteria
  • 450 gr perunaa
  • Rapsiöljy

Jos ostat pakastettuja simpukoita, sinun tulee ottaa ne pakastimesta sulamaan (jotta ne eivät jää vetisiksi) ennen kuin laitat ne pannulle. Jos käytät tuoreita, laita ne 2 tunniksi kylmään veteen ja varmista, että niissä ei ole yhtään hiekkaa tai likaa.

Koita löytää kaupasta paprikatahnaa. Suomessa meidän paprikatahnaa ei ole vielä mahdollista saada, mutta jos et löydä kaupasta sopivaa, voit tehdä sitä myös itse.

Keitä 4-5 paprikaa (leikattuna paloiksi, ilman siemeniä) 40 minuutin ajan. Jos haluat savuisen sivumaun, paahda paprikat uunissa.

Kun paprikat ovat valmiita, anna niiden jäähtyä. Jäähtymisen jälkeen kuori paprikat, ja tee niistä tahnaa tehosekoittimella tai sauvasekoittimella.

Valuta tahna puhtaan harson läpi, ja anna seisoa 24 tuntia. Seuraavana päivänä lisää 1 lusikallinen suolaa jokaista 2 paprikatahnalusikallista kohden ja sekoita hyvin. Paprikatahnasi on valmis.  

 

Viipaloi valkosipuli. Lisää valkosipuliviipaleet ja kuutioitu liha samaan astiaan paprikatahnan, laakerilehden ja viinin kanssa. Sekoita hyvin ja anna seistä 4-6 tuntia. Paras lopputulos tulee yön yli seisottamalla.

Lämmitä rasva tai oliiviöljy pannulla kuumaksi. Paista lihaa ilman marinadia muutaman minuutin ajan. Säästä kuitenkin marinadi seuraavaa vaihetta varten.
Lisää marinadi lihan joukkoon, anna lihan paistua vielä 8 minuuttia, tai kunnes se on valmista.

Paista samalla kuutioiksi leikatut perunat öljyssä. Voit paistaa perunat läpikypsäksi, jos haluat. Itse tykkään lähennä antaa perunoille väriä, jonka jälkeen lisään ne lihan kanssa samalle pannulle.

 

Lisää perunat, ja anna niiden liota marinadissa.

Lisää simpukat, ja anna niiden paistua 2 minuuttia. Lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria (ole varovainen suolan kanssa, sillä paprikatahnassa on jo aika paljon suolaa), ja laita levy pois päältä.

Lisää silputtua korianteria.