Kanapiiras Alentejon tapaan

Tätä Alentejosta tulevaa piirasta syödään lähes joka puolella Portugalia. Alkuperäisessä versiossa käytetään silavaa, joka on valmistettu omalla tavallaan. Tähän on olemassa monia erilaisia keinoja, mutta kaikkein perinteisin on paras.

Aineosat:

Taikina:

  • 250 gr jauhoa
  • 200 gr voita
  • 3 munaa
  • Vettä
  • Suola (pinch)
  • Muskottipähkinä(pinch)

Täyte:

Taikina: Yhdistä voi jauhoihin, lisää ripaus suolaa ja muskottipähkinää. Lisää munat yksi kerrallaan, ja lisää vettä, kunnes taikinassa ei ole möykkyjä, ja se on hiukan juoksevaa.

Anna nousta 1,5 tuntia. Kun taikina on noussut, vaivaa sitä kunnes sen pinta on tasainen, ja pystyt muotoilemaan sitä (noin 10-15 minuuttia).  

Täyte: Paista sipulit ja valkosipuli oliiviöljyssä. Lisää ja paista myös chorizo. Paista, kunnes sipuli on kypsää (n. 5-10 minuuttia). Lisää pilkottu kana, ja paista hetki. Lisää etikka ja viini, ja anna niiden haihtua.

 

Tee yrteistä kimppu. Laita pannuun vettä niin paljon, että se peittää kanan. Laita yrttikimppu veteen. Jos haluat lisämakua, lisää veden joukkoon kanaliemikuutio. Anna kiehahtaa, laske lämpö puolilleen ja anna keittyä hiljalleen niin kauan, että kana on täysin kypsä.

Kun kana on kypsä, ota se pois pannulta (joka on jo pois päältä), ja anna jäähtyä. Poista kanasta luut ja ota yrttikimppu pois nesteestä.

Paista toisessa pannussa sipulit voissa. Lisää jauhot kokoaika sekoittaen. Lisää hitaasti lorottaen osa kanan nesteestä ja jatka sekoittamista. Jatka tätä kunnes olet siirtänyt kaikki nesteet tai kun sinulla on tarpeeksi täytettä (vaikka et käyttäisikään kaikkea nestettä, koita käyttää kaikki chorizon ja sipulin palat saadaksesi makua).

Lisää kana ja sekoita kunnolla. Lisää silputtu persilja. Lisää munankeltuaiset ja sekoita kunnolla, kunnes rakenne on hyvä. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota pois hellalta.

Lämmitä uuni 180ºC.

Jos haluat tehdä tämän helposti, siirrä täyte teflon-pataan ja laita taikina päälle niin, ettei mihinkään jää rakoja tai ilmareikiä. Voit myös tehdä seuraavasti; tee täytteestä pohja, ja tee taikinasta sivuille seinämät. Täytä sen jälkeen tämä “kulho” täytteellä ja lisätä sen jälkeen taikinaa päälle.

Alentejon tyylillä tehtäessä, laitat piirasvuokiin taikinaa, sisälle täytettä ja päälle taikinaa. Anna paistua 30 minuuttia tai kunnes taikina on paistunut.

 

Tarjoile salaatin kerta.Jos haluat, voit tehdä piiraan ilman lihaa; vaihda lihan tilalle sieniä, tee muutoin täysin samoin